Skip to content
0
Your cart is empty. Go to Shop
Menu

Om garn

En ulltuss som fastnar i en buske, vinden tar tag i den, ullen sträcks ut och snurrar runt – och plötsligt har en tråd bildats. Så beskrivs det ibland hur människan kom på att göra tråd och kunde på så sätt börja väva tyger istället för att använda skinn till kläder.

Än idag spinns tråden genom att ullfibrerna snos runt varandra samtidigt som de ligger omlott för att hålla ihop. Fiberns längd och hur mycket man sträcker och snor den avgör garnets kvalitet och styrka.

Allt garn startar med en spunnen tråd, som sedan ofta tvinnas ihop till ett två, tre, eller -flertrådigt garn för att bli tjockare och starkare.

Garnerna får olika karaktär, det tvåtrådiga blir mer platt medan de tre-och fyrtrådiga blir mer runda.
Det är inte alltid så, att ju fler trådar, ju starkare garn, men visst påverkar det slitstyrkan. Det som har mest inverkan på slitstyrkan utöver vilken ullfiberns beskaffning, är hur hårt garnet är spunnet och tvinnat.

Till en mjuk sjal använder du gärna ett poröst och luftigt, lätt garn, kanske entrådigt. Till slitstarka sockor behöver du ett mer hårt spunnet och tvinnat garn med flera trådar som tål att nöta på.

De olika garnerna passar för olika sticktekniker, till exempel är det mer runda garnet lämpligt för flätstickning för att få ett mer distinkt flätmönster, som liksom ligger ”ovanpå” en slätstickad yta.

När du lämnar in ull för spinning har du alla möjligheter att få det garn du önskar till rätt användningsområde. Vi hjälper till i diskussionen så att du får det garn som du och dina kunder efterfrågar.

Sticka ett prov!

Om du låtit spinna ett stickgarn – sticka ett prov, tvätta lappen och låt torka. Först då kommer garnet till sin rätt, maskorna och ullfibern har stabiliserats och visar sitt bästa jag. Ett prov ger kunden möjlighet att få känna på hur det färdigstickade plagget kommer att kännas.
På garnets banderoll står ofta hur många meter garn det finns i nystanet/härvan. Ibland anges även rekommenderad masktäthet /10 cm. Använd de stickor som ger den masktäthet som anges. Alla stickare har sitt eget sätt att sticka, ungefär som ens handstil – den kan vara svår att förändra. Om två personer stickar en lapp med samma garn, stickor, antal maskor och teknik kommer lapparna att se olika ut, även i storlek. Om de stickat ett helt plagg blir de helt olika i storlek. Därför är det extra viktigt att sticka en provlapp.

Om du har fler maskor på 10 cm än i beskrivningen – byt till en grövre sticka.
Har du färre maskor på 10 cm än i beskrivningen – byt till en tunnare sticka.