Skip to content
0
Your cart is empty. Go to Shop
Menu

Välkommen att lämna in din ull för lönspinning

Vi på Rodens Ullbruk förädlar din ull till ett garn som passar till just din ullkvalitet. I dialog med dig spinner vi garn för rätt användningsområde. I dagsläget spinner vi fårull och tar emot lägsta vikt 10 kg. Ullfiberns längd kan vara mellan ca 5 och 20 cm.

 

110118
20230123_110731

 

Intresseanmälan

Börja med att skicka in din intresseanmälan nedan så placerar vi dig i vår kö för lönspinning. Efter det återkopplar vi till dig så du får en uppfattning om när det är dags att spinna din ull. Vi går då också igenom dina önskemål med ditt garn. Räkna med att 30-40% av ullens vikt reduceras vid bland annat tvätt och övrig förädling. 

Länk till Intresseanmälan

134326

Planera för klippning

Kommunicera med klipparen inför klippning, tala om att du ska tillvarata ullen för spinning. Fåren ska vara torra och klipplatsen väl anpassad för klippare och får. Starta med de vita fåren och övergå sedan till de mörkare. Redan under klippningen tas smutsig, missfärgad, grov och hoptovad ull bort. Sortera ullen  efter färg i papperssäckar.
Läs mer: https://faravelsforbundet.se/wp-content/uploads/KlippningUllskord_folder_web.pdf

Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss med frågor på info@rodensullbruk.se!

151041

Rensa och sortera ullen

Det är viktigt att du rensar ullen noggrant från skräp, gödsel, ihoptovad  och missfärgad ull samt dubbelklipp. I annat fall kommer vi att behöva rensa ullen och då debiterar vi tid för den arbetsinsatsen.  Rensningen underlättas om du har ett rensbord, en ram med putsnät över ett par bockar. Dubbelklipp och annat smått skräp ramlar ner på golvet direkt. Om du vill ha ditt garn i olika nyanser, sorterar du ullen efter de nyanser du vill ha i olika säckar.

 

144707

Förvara ullen

Lägg gärna varje fäll för sig med en tidning mellan de olika lagren. 

Du förvarar den rensade ullen i förslutna papperssäckar tills det är dags för spinning. Vi tar kontakt ca 1 månad innan det är dags att skicka eller komma till oss med din ull. Det är viktigt att säckarna står svalt, mörkt och luftigt, gärna på pall och aldrig direkt på betonggolv.

 

151944
20230320_163348

Leverans

När det är dags för att skicka in din ull hör vi av oss och då fyller du i nedan följesedel.  Glöm inte att märka alla säckarna utanpå med ditt namn/företag och nummer enligt följesedeln. Vi tar kontakt och i dialog med dig tar vi fram det bästa garnet med hänsyn till ullens förutsättningar och dina önskemål.
Vi väger ullen vid inleverans. Fakturan för spinning grundar sig på den vikten. Under tvätt och plysning kommer ullens vikt att minska eftersom dubbelklipp, ev. skräp, fett och smuts försvinner. Minst 30% av råullens vikt går bort under processen. Välrensad ull ger mer garn för pengarna.

20221030_124737

Priser:

Startavgift 500 kr
Två- och tretrådigt garn 600 kr/kg
Entrådigt garn 650 kr/kg

Är ullen skräpig och vi behöver lägga ned extra tid på att rensa den så debiteras 800 kr/tim. Vi tar alltid kontakt med dig innan arbetet påbörjas.

Alla priser är exklusive moms.


Frakt och emballage bekostas av kunden.

Betalning sker genom faktura med 10 dagars betalningsvillkor i samband med leverans av garnet.

Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss med frågor på info@rodensullbruk.se